Ophef in Oudewaterse raad door naalden van Chinese makelij

De watercipres is geen boom waar iedere hardwerkende bladblazende Nederlander warme gevoelens bij krijgt. Het is een naaldboom van Chinese makelij en dan weet je: dat geeft rotzooi. Om die reden deed CU/SGP gisteravond het voorstel in de gemeenteraad van Oudewater om deze ‘niet streek-eigen’ naaldboom te vervangen door een ‘streek-eigen’ loofboom. I kid you not. Uw verslaggever was er bij.

Een prachtig dendrologisch stukje schepping, dat dankzij menselijk ingrijpen ternauwernood van uitsterven is gered. Dat is de watercipres, waar CU/SGP in Oudewater zo veel moeite mee heeft.

Om te beginnen: de watercipres (Metasequoia glyptostroboides) is – evenals zusje moerascipres – een prachtige boom. Met een wat feeëriek lichtgroen naalddek en een stam die in de loop der jaren spookachtig uitgroeit. Van een afstand zie je niet dat het een naaldboom is, zo fijn geveerd zijn de naalden. In het najaar kan in bepaalde omstandigheden een prachtig rode verkleuring optreden.

Het is een fossiele boom, die ooit ook op het Noordelijke halfrond groeide. Tot 1941 werd gedacht dat de boom was uitgestorven, maar dat jaar werd de boom bij toeval opnieuw ontdekt door de Japanse dendroloog Dr. Shigeru Miki. Harvard Universiteit startte in 1947 een wereldwijd kweekprogramma. En zo kon het gebeuren dat we vandaag last hebben van naaldval in de Beatrixstraat in Oudewater.

Chinese naalden op je Japanse auto!

Die overlast is zeker een dingetje. De watercipres combineert eigenlijk de nadelen van een loofboom (bladverlies) met de nadelen van een naaldboom (geen echte bladeren). Ofwel, staat er een watercipres in je straat, dan zit ieder voorjaar je Japanse lease-auto onder de Chinese naalden.

Een watercipres geeft zooi, daar hebben de Oudewaterse orthodoxen een punt. En een adequate oplossing zou zijn om naar goed oud-heidens gebruik een spar of een den te planten. Lelijke bomen, maar veel minder zooi. En rond kerst hang je er een piek in. Maar overlast: nauwelijks.

Tot mijn stomme verbazing pleit de fractie echter voor een ‘streek-eigen’ loofboom. En dan kun je in dit gebied eigenlijk alleen maar kiezen tussen wilg en berk. Dat geeft ieder voorjaar bladertroep. Maar dan heb je voortaan ieder najaar wel autochtone bladertroep op je Japanse auto. Vooruitgang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *