Monthly Archives: February 2022

Gemeenteraad Oudewater stemt tegen bouw eengezinswoningen in Hekendorp

Er komen geen nieuwe eengezinswoningen op de Westkade in Hekendorp. De gemeenteraad van Oudewater heeft gisteravond besloten om goedkeuring te geven aan drie enorme gelijkvloerse achtertuinwoningen voor senioren aan de Westkade. Omwonenden hadden gepleit voor twee eengezinswoningen, omdat die hard nodig zijn om de school in stand te houden en omdat hier stedenbouwkundig advies voor was. De projectontwikkelaar en gemeente wilde daar niet aan meewerken.

De wijze waarop de keuze tot stand gekomen is, is zorgelijk. Er is nauwelijks gehoor gegeven aan inspraak, stedenbouwkundig advies is in de wind geslagen en er is door projectontwikkelaar en wethouders heel veel onbehoorlijke druk uitgeoefend om kritiek op de plannen onhoorbaar te maken en tegenstanders te beschadigen. Dit is zorgelijk omdat de bewoners van de Opweg en Goejanverwelle komende jaren een soortgelijk nieuwbouwtraject te wachten staat.

Ik heb ook besloten dat dit het laatste is wat ik hier ga schrijven over de Westkadeplannen. Het zal nu verder aan rechters en juristen zijn om oordelen te vellen over de juistheid van de plannen. En rechters laten zich – gelukkig – niet leiden door politieke belangen, bestuurlijke druk of publieke oordelen.

Lees verder…